Master-Startside

Kontakt


 

 

Jan Hjarsaas

 

Hard - ware

Soft - ware

Digital - trafik

DHCP

 
 

 

DHCP

DNS

Sub-Netting

Tal / Tegn

 

 

Dynamisk IP

 

“Dynamic Host Configuration Protocol” er en klient/server system.

Alternativ til Statisk IP-adresse som er en fast IP-adresse

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) er en kommunikations protokol der tillader netværks administratorer at automisere fordelingen af IP (Internet Protokoller) adresser i et organiseret netværk. Ved at bruge Internet Protokollen, til at tilslutte sig til Internettet, har man brug for en unique IP adresse. Det betyder at når en organisation sætter sine computere  plus brugere  med adgang til nettet, har de brug for en IP adresse, uden DHCP, vil man blive nød til at indtaste hver IP manuel, på hver computer,  og hvis en pc bliver flyttet til et andet område( et andet netværk) skal denne pc have tastet en ny IP ind. DHCP lader netværks administratoren  styrer og give IP adresser fra et central punkt ( Administratorens Pc) og kan sætte den til at automatisk at give en pc en ny IP hvis den bliver flyttet til et andet netværk.

Klient delen
 • Klienten låner nogle indstillinger af serveren, når den bruger DHCP.

 • Når en DHCP server sender en konfiguration ud  til en HDCP klient, så medsendes en såkaldt lease time. (Typisk på 24 timer) Lease time fortæller DHCP klienten  hvor lang tid den kan bruge den på gældende IP adresse, før lease tiden ophører, sender klienten en anmodning om at få lease tiden forlænget, til DHCP serveren, når DHCP serveren modtager denne besked/request, sender den noget mere tid plus de ændringer der måske har været. Hvis klienten ikke kan få fat i serveren, og den ikke får mere lease tid, så vil klienten stoppe med at bruge den IP den havde, plus andre netværks indstillinger, hvilket betyder klienten gerne skulle blive smidt af netværket med det samme.

 • Tidsperiode er variabel, og kan kun justeres af Administrator af netværket.

Server delen
 • Der er mulighed for, på et centralt sted, at styre hvilke IP adresser, som de forskellige klienter skal have, samt subnet og gateway.
 • Administrator behøver ikke at skulle ud til hver enkelt computer når der skal laves en ændring i systemet.
 • I en command prompt er det mulig at starte og stoppe DHCP-serveren. Der kan bruges disse kommandoer:       Net stop dhcpserver  og  Net start dhcpserver

 • Der må kun være 1 DHCP-server til rådighed på et netværk, ellers vil de konflikte, hvis der er flere.

 • Der er nogle DHCP servere som får tilnavnet Shadow, disse servere kigger måske på Mac adressen på klienten eller hvilket subnet den stammer fra, eller en anden form for ID.

Backup af DHCP serveroplysningerne

Hvis du vil tage en backup af dit DHCP system, kan du bare kopiere: 

HHCP.mdb

= DHCP server databasen

Dhcp.tmp

= temp filer som er blevet lavet af DHCP serveren

Jet*.log files

= Filer som inderholder transmissions optegnelser

System.mdb

= Struktur fil om DHCP databasen

De ligger i ”%Systemroot%\system32\”

Processen kort
 • DHCP klienten sender en såkaldt broadcast når de bliver startet, og leder så efter en DHCP server som kan returnere de oplysninger de nu engang har brug for.
 • DHCP serveren modtager anmodningen fra klienten og finder så ud af om den kan oplyse de nødvendige data for den pågældende klient.
 • Hvis serveren har informationen til den pågældende klient sender den et svar tilbage(tilbud) til klienten.
 • DHCP klienten sender et svar tilbage.
 • DHCP serveren reservere så en IP, og bekræfter derefter klientens ja tak, til tilbudet og sender derefter informationen.
Klonede DHCP servere

Hvis en server er nede når klienternes lease time er ved at løbe ud, kan dette jo være skyld i at hele netværket bryder ned. NTS har faktisk sørget for at dette ikke kan lade sig gøre ved at man nu kan lave en tro kopi af DHCP serveren, dette betyder at DHCP serveren og kopien  faktisk fungere som en, de checker altid hinanden, med IP adresser og andre ting, derved sikrer de at der aldrig komme duplikerings IPer er inde i systemet, så når DHCP klienten acceptere IPen og Konfigurationen, ved begge DHCP servere det.

 
 
     

Sidst opdateret den  1. Februar 2019