Master-Startside

Kontakt
 


 

 

Jan Hjarsaas

 

Hard - ware

Soft - ware

Digital - trafik

 

 

ISA

 
 

AGP

Bundkort

Diskettedrev

Grafikkort

Harddisk

ISA

Løse Medier

Lydkort

Netkort

PCI

RAM

ROM

USB

 

           Industry Standard Archietecture

 

ISA bussen er en intern output bus, kaldet I/O bus. I/O busserne forbinder CPUen til alle andre enheder end RAM. Data fra den en enhed og til den anden, og data fra enheder til CPU og RAM. I/O busserne adskiller sig fra systembussen med hensyn til hastighed. Tempoet vil være langsommer i forhold til systembussen.

Alle I/O busser er afledninger af systembussen. På bundkortet ender den i et par controller chips, som danner broer til de andre busser. Disse broer udgør chipssættet.

ISA bussen er en gammel lavhastighedsbus,. Som betyder Industry Standard Archietecture. Bussen er fra 1981 som en 8 bit bus og er dermed også den ældste bus der er lavet. 1984 blev både båndbredden og clockfrekvens fordoblet til 16 bit og 8.33MHz, dette var pga. af den nye 80286 processor. ISA slots findes på næsten alle slags bundkort og benyttes af intern modem lydkort og midi interface. Mens der i 1998 helst skulle være minimum tre ISA slots på bundkortet, til ovennævnte interface kort. Intel og Microsoft lavede i deres Pc 99 system en design guide, ingen ISA slots i fremtidens bundkort. Dvs. at ISA standarden er ved at forsvinde et tab der ikke er så stor, da alt tidligere ISA hardware i dag enten er integreret i bundkortet som f.eks. Serielle/ parallelle porte og harddisk / diskette controllere eller de fremstilles i den hurtigere PCI version eksempelvis lydkort, modem og grafikkort. Mange Pentium II bundkort har dog alligevel mindst et ISA slot, hvis der skulle blive behov for at genbruge et enkelt af de gamle ISA kort.

ISA var en forbedring af IBMs  XT-bus som var den første som var 8 bit bred. Bussen har en teoretisk båndbredde på 8 MB pr sekund. Men i praksis er overførelses hastigheden på XT bussen ikke over 1-2 MB/sek., Så den blev hurtig for langsomt.

ISA bussen har interne enheder og eksterne enheder. Den interne ISA bus bruges til de simple porte, tastatur, diskettedrevet og de serielle/ paralle udgange.

Som ekstern udvidelsesbus, hvor der kan tilsluttes 16  bit ISA adaptere. Den bruges især til de almindelig 16 bits lydkort. ISA bus har en tid pr forsendelse på 375 ns en datamængde pr forsendelse på  16 bit, til sammenligning har PCI bussen 30ns og 32 bit. Det er en rimelig stor forskel. ISA bussen er meget langsom og er faktisk ikke tilsvarende til nutidens Pc’er, kan ikke overføre ret mange data af gangen.

ISA bussen har en dårlig båndbredde, og den mangler intelligens. Dens manglen intelligens betyder nærmest at det er CPU en der styrer hele arbejdet henover bussen. CPU en kan først gå til nyt arbejde når transporten er afsluttet. Det kan ses når man arbejder på diskette drevet så går resten af Pc’en næsten i stå, det er bl.a. ISA bussens skyld.

ISA bussen er hellere ikke perfekt når man skal installere udvidelseskort lydkort osv. Mange af problemerne kommer fra indstillingerne af IRQ (Interrupt request signal/ line) og DMA (Direct Memory Access). Som skal fortages på ISA bus. Hver enhed tager en IRQ og muligvis en DMA kanal, og der opstår tit konflikter med eksisterende enheder.

ISA bussens fremtid bliver ikke så svær at regne ud, da den er langsom og er blevet for gammel. Det er vel kun et spørgsmål om hvor lang tid den har tilbage. Hvis du skal havde nyt er det en god ide at droppe ISA bussen . Det er der alligevel mange bundkort der gør

ISA er med andre ord, noget der kun findes i forældede computere.

 
     

Sidst opdateret den  1. Februar 2019