Master-Startside

Kontakt
 


 

 

Jan Hjarsaas

 

Hard - ware

Soft - ware

Digital - trafik

 

 

RAM

 
 

AGP

Bundkort

Diskettedrev

Grafikkort

Harddisk

ISA

Løse Medier

Lydkort

Netkort

PCI

RAM

ROM

USB

 


Random Access Memory

 


Det er arbejdslageret som er placeret på bundkortet på sådan måde at det kan skiftes ud eller gøres større.

Ram er en forkortelse af Random Access Memory. Som på dansk betyder hukommelse med tilfældig adgang. At adgangen er tilfældig betyder at man kan få adgang til alle dele af lageret i tilfældig rækkefølge. Det er også vigtig at man ved at RAM lageret tømmes når man slukker for pc’en.

Ram er pc’ens korttidshukommelse. Det indeholder de programmer og data man arbejder med. Jo mere man anbringer i RAM lageret jo langsommer bliver Pc’en. Da det er pc’ens hukommelse. Jo større programmer des mere ram kræves der. I dag er det nok 128 MB der er normalt, 256 MB er temmelig meget. Men de fås større. 32 MB er i underkanten. Til sammen ligning kan vi nævne at en Commodore 64 en af de første computer, havde 64 KB ram. Nogle år senere sagde man at 1MB havde et lagerkapacitet der aldrig vil blive udfyldt. I begyndelsen af 90erne kom de grafiske brugerflader til eksempelvis Windows der kræver mere og mere ram.

Det skal lige nævnes at i teorien kan maskinen godt arbejde selvom RAM lageret er fyldt. Ved at den flytter passive program dele ud på harddisken, hvis den for brug for programdelen bytter styresystemet med en anden passiv programdel. Men det tager meget tid, man kan risikere at det program man arbejder med bliver afbrudt, da der alligevel ikke er plads nok.

Hastighed for ram måles i NS (nanosekund). Jo færre NS hurtigere er rammen.

Ram kan man selv montere på bundkortet. Men du kan ikke bare montere som du har lyst til. Rammen som styres af chipssæt. det skal være samme type. Og ram findes i flere forskellige typer som skal passe med bundkortet.

Der findes mange ramtyper bl.a. er der DRAM (dynamisk ram). Der er også SRAM som er en modsætning til DRAM. SRAM som betyder statisk RAM, den husker sit indhold, dram skal havde det genopfriske hele tiden. Så den statisk RAM er hurtigere end dynamisk RAM. SRAM kan laves med en risetime helt ned på 4ns, det benyttes i forskellige udgaver til L2 cache RAM. Der kan en pipeline burst cache SRAM. Men ind til videre er det stadig D Ramen der er den mest brugt og er langt den billigste. En af de seneste er SDRAM. Som kun findes  i 64 bitmoduler, den har en risetime på 10ns.Det er et Syncron data ram.

Men fremover vil vi nok se mere til typen RAMBUS, som der er store forventninger til.

Gode SDRAM fabrikater er Samsung en af de førerende indenfor SDRAM, Men Toshiba og Micron kan også bruges

Pc133 SDRAM er den nye type som er normeret til at klare 133 MHz bus frekvens. Faktisk er Samsungs G7 RAM rated helt op til 143MHZ, Hvilket der kan blive relevant i overclocking sammenhænge, idet din systemstabilitet afhænger af kvaliteten af dine ram.

På bundkortet monteres RAM´men på moduler. De mest brugte er nok simm eller dimm modullerne. Da det er meget enkelt at montere RAM´mene på disse moduler.

 
     
 

Sidst opdateret den  1. Februar 2019