Master-Startside

Kontakt
 


 

 

Jan Hjarsaas

 

Hard - ware

Soft - ware

Digital - trafik

 

 

ROM

 
 

AGP

Bundkort

Diskettedrev

Grafikkort

Harddisk

ISA

Løse Medier

Lydkort

Netkort

PCI

RAM

ROM

USB


 

Read Only Memory

 


 

Rom er en forkortelse af Read Only Memory, en skrive beskyttet hukommelse. Den består af en chip der sidder på bundkortet, indholdet er bestemt af producenten, og kan ikke bare ændres som man vil.

Indholdet består af instruktioner der fortæller computeren hvordan den skal reagere når man tænder den. Så snart der kommer strøm på pc’en går der besked fra romlageret om at udføre et maskincheck og finde nogle bestemte systemfiler dvs. nogle filér der bruges til at klargøre hardwaren og starte styresystemet. Dette lille faste program hedder BIOS- BASIC input output system. Pc’en leder først på en eventuel diskette og derefter på harddisken. Man siger at den booter. Når den har fundet filerne, bliver styresystemet indlæst i RAM lageret og så er pc’en klar til brug.

ROM er et datalager på bundkortet. Romkredse indeholder biosprogramer. Som er med til at pc’en kan tale med diske, tastatur, skærm osv. Den indeholder en post-rutine, "power on self test" det er testprogrammer.  På romchip sidder der også et setupprogram der er til grundlag for C-mos lageret. Det sidste er bootinstruktionerne. Disse 4 ting er med i opstarten af pc’erne. Man kan sige at romlageret består af faste opsartsprogrammer.

Post er power on self test ( strøm på tester selv ) som er det første der vil ske, hvor den kontrollere opbygningen og om det virker. Den giver informationer om grafikkort, bios og derefter en ram optælling. Du kan ikke gå ind i post programmet, undtagen vis du påvirker setup programmet. Du trykker på delete tasten efter at du har tændt for pc’erne. Det giver adgang til at ændre på det der gemt i CMOS lageret. Setupen er en programflade med flere lag af menuer, hvor du indstiller en række parameter for pc’en. Setup forlades ved at trykke på ESC og y for at genstarte med de nye indstillinger.

Det sidste i opstarten er så bootinsruktionerne. Hvor den forsøger at finde bootsektoren på harddisk eller diskette. Som f.eks. ved DOS hvis disketten ikke kan læses eller der er fejl. Vil den give oplysninger om det. Så er det ellers i gang med at fejlfinde.

Når alle bios har haft deres tur, læser bundkortets bios den information om pc’en, der ligger i CMOS hukommelsen. Det er en lille hukommelse som holdes i gang af et batteri. I c-mos er informationerne om hvor mange ram der er installeret, hvilken type harddisk. Hvis informationer ikke er korrekte , kan bios ikke snakke med harddisken, og det valgte styresystem kan ikke starte.

Nødvendig data skal gemmes i CMOS det er som regel ikke noget man går og ændre på, kun når der monteres ny harddisk, eller anden RAM type skal der ændres i dataerne. Det kan brugeren selv gøre ved at ændre i setup programmet.

Der er andre brugervalg i CMOS. Det er der du kan indlæse dato og klokkesæt, som skal opdateres.

Man kan vælge en masse systemparameter f.eks. et kort maskinetjek frem for et langt osv.

CMOS data kan slettes. ROM data vil der imod altid forblive i pc’ens hukommelse så længe den kan.

 

 
     

Sidst opdateret den  1. Februar 2019