Master-Startside

Kontakt
 


 

 

Jan Hjarsaas

 

Hard - ware

Soft - ware

Digital - trafik

 

 

AGP

 
 

AGP

Bundkort

Diskettedrev

Grafikkort

Harddisk

ISA

Løse Medier

Lydkort

Netkort

PCI

RAM

ROM

USB

 

 

Accelerated Graphics Port

AGP er en bus

-(slot), beregnet specielt til grafikkort. Fysisk ligner den PCI-bussen, dog er AGP-bussen brun og lidt kortere.
Grafikkortet havde tidligere sin plads i en ISA bus med kun 16 bit trafikhastighed. Derefter havde man det til at sidde i en PCI bus med 32 bit, men med de mange grafikprogrammer, både spil og billedbehandlingsprogrammer, har det været interessant at få forbedret grafik-trafikken, så nu har man fået løftet dette yderligere. Dog er man stadig nødt til at have PCI bus i sit bundkort til andre formål, Lydkort, SCSI-kort etc.
De fleste computere i dag (2019) har grafikkortet som en integreret del af bundkortet "on-board", og har ikke engang mulighed for at skifte kortet.

  Et problem
 

- er PCI-bussens båndbredde. Når grafikkortet skal hente sine data i systemhukommelsen, og data mængden er vokset, her tænkes især på 3D og DVD, virker PCI-bussen som en flaskehals. I dag med 64 eller 128 MB ram, på de fleste nye grafikkort, har man med AGP-bussen afkortet og omgået vejen til systemhukommelsen. Denne ram anvendes kun af grafikkortet.
AGP blev udviklet som en højhastighedsforbindelse mellem pc’ens chipsæt og grafikcontrolleren, og har nu lettere adgang til systemhukommelse, som 3D-programmer nu kan drage fordel af, ved tegningen af 3D-billederne.  

Dataoverførsel.
 

AGP anvender som PCI en 32-bit konnektor, men hvor PCI’en  med 33 MHz kan overføre 132 MB i sekundet, kan AGP med 66 KHz overføre 528 MB ved at overføre data både på bølgernes dale og toppe .

Understøttelse - Styresystem.
 

De første Windows 95 og NT 4.0 understøtter som udgangspunkt ikke AGP, selv om de almindelige grafikkortfunktioner fungerer umiddelbart. Men lidt opgradering kan få Windows 95 og AGP til at arbejde sammen fuldt ud. Til gengæld er AGP fuldt understøttet med Windows 98 og NT 5.0 og opefter.

Understøttelse – Chipsæt.
 

Takket være indbygget adresse-oversættende hardware i chipsættet kan grafikkontrolleren hurtigt få adgang til hukommelsen  udenom PCI-bussen. Denne hardware kaldes GART (Graphics Address Remapping Table, og det er denne hardware som bliver opgraderet i de første Windows 95, Hvor der er brug for både DirectX 5.0 og en driver fra Intel, VGARTD.VXD, som lader grafikacceleratoren kommunikere direkte med systemhukommelsen.

 
 
     

Sidst opdateret den  1. Februar 2019